Gebouw
Sluiten

Welke informatie vindt u op het bodemattest? Wanneer en hoe vraagt u het bodemattest aan?

Het bodemattest is een officieel document en vermeldt de gegevens die in het grondeninformatieregister zijn opgenomen over een grond. Zijn er over een bepaalde grond geen gegevens beschikbaar? Dan vermeldt het bodemattest dat ook. Meer info over het interpreteren van een bodemattest vindt u op http://www.ovam.be/hoe-het-bodemattest-interpreteren.

Iedereen kan steeds een bodemattest aanvragen bij de OVAM, om gelijk welke reden. Voor het sluiten van een overeenkomst betreffende de overdracht van grond is een bodemattest verplicht. Zo wordt de potentiële koper geïnformeerd over de bodemkwaliteit.

Hoe u een bodemattest kunt aanvragen, leest u op http://www.ovam.be/bodemattest.

Meer info

Wanneer moet u een bodemonderzoek uitvoeren?

Er is een bodemonderzoeksplicht bij risicogronden.

Een bodemonderzoek is vereist bij overdracht (vb. verkoop, schenking), sluiting, faillissement en éénmalig bij gedwongen mede-eigendom en voor historische activiteiten. Afhankelijk van de soort risico-inrichting kan ook periodiek om de twintig jaar of om de tien jaar of voor de aanvraag van de vergunning een bodemonderzoek vereist zijn.

Eigenaars/gebruikers/exploitanten kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld worden van verplichtingen betreffende het uitvoeren van een oriënterend bodemonderzoek, een beschrijvend bodemonderzoek of verdere maatregelen.

Meer info? http://www.ovam.be/bodem/verplichtingen http://www.ovam.be/overdracht

Wenst u nog meer info over bodem, raadpleeg dan zeker http://www.ovam.be/bodem.

Meer info

Wat is een risicogrond?

Een risicogrond is een grond waarop een risico-inrichting gevestigd is of was. Risico- inrichtingen zijn fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, machines, installaties, toestellen en handelingen die een verhoogd risico op bodemverontreiniging kunnen inhouden.

De risico-inrichtingen die mogelijk bodemverontreiniging veroorzaken zijn vastgelegd in de indelingslijsten van het VLAREBO en/of het VLAREM.

Meer info

Meer weten over de gemeentelijke inventaris?

Elke gemeente moet een inventaris aanleggen van de risicogronden gelegen op haar grondgebied. Deze inventaris van risicogronden vormt de gemeentelijke inventaris. De risicogronden in de gemeentelijke inventaris worden opgenomen in het grondeninformatieregister van zodra de gemeente deze gegevens doorgeeft aan de OVAM.

Meer info

Meer weten over het grondeninformatieregister?

Het grondeninformatieregister is een databank waarin de OVAM gegevens over gronden opneemt die haar in het kader van het Bodemdecreet worden bezorgd.

Zodra bij de OVAM een eerste rapport van bodemonderzoek wordt ingediend, een schadegeval is gemeld of van zodra de gemeente het perceel in de gemeentelijke inventaris opgenomen en doorgegeven heeft aan de OVAM, wordt het perceel opgenomen in het grondeninformatieregister.

Meer info